Bucuresti - Telefon: 0721.753.779 | 0721.624.854

Str. Ostasilor nr. 7 , sector 1, Bucuresti Locatie

Ploiesti - Telefon: 0722.679.520 | 0726.170.006

Cum negociezi cu copiii

Desen animat. Tu spui: “E timpul pentru culcare”, “E timpul sa mergem”, “E timpul pentru teme!”, “E ora cinei!”, dar copilul spune: “Mai vreau cinci minute!” Esti obosit sa spui “nu” si obosit de lupta. Deci ce faci? Cedezi? Explodezi? Sau – negociezi ?
Viata cu copiii implica de multe ori negociere, fie ca ne place sau nu. Potrivit Scott Brown, autorul cartii” Cum sa negociezi cu copiii chiar si atunci când crezi ca nu ar trebui “, negocierea dintre parinti si copii poate fi de fapt o posibilitate de invatare pentru copii. Daca nu negociezi, copiii tai nu pot învata cum sa rezolve constructiv conflictele. Daca nu-i înveti cum sa lucreze cu tine, ei nu pot învata cum sa lucreze cu altii “.
Dar negocierea cu copii este de multe ori un proces dificil. “Parintii trebuie sa învete cum sa gestioneze propriile emotii si frustrari. Un lucru stim din observarea negociatorilor de toate varstele, atunci cand emotiile sunt mari, calitatile de negociator scad dramatic “, spune Brown, care a lucrat la nivel international în solutionarea conflictelor.
Înainte de a intra in urmatoarea negociere cu copilul tau (care ar putea fi în cinci minute!), Citeste mai departe indicatiile de negociere cu copiii.
Sfaturi pentru negociere
Începe cu un acord, nu cu un argument. Expune cererile, astfel încât copilul tau poate spune “da”. Copilul tau va asculta mai usor daca formulezi ideea într-un mod care face apel la nevoia lui pentru control si independenta. Daca spui: “Vrei sa asezi farfuriile sau lingurile?” Ai mai multe sanse de a obtine cooperarea decât daca spui: “Aseaza masa ACUM! “

Implica-ti copilul! În cazul în care se apropie ora de culcare, poti spune: “De cat timp mai ai nevoie pentru a termina acest proiect si a ajunge in pat la timp?” Daca discutam despre disciplina, s-ar putea întreba: “Care crezi ca ar fi o consecinta rezonabila pentru ca m-ai lovit? “sau ” … pentru ca nu ti-ai facut treburile?”
Explica punctul tau de vedere. Ai putea spune: “ Trebuie sa plecam de la locul de joaca, pentru ca trebuie sa pregatesc cina”. Dupa ce explici ce e în mintea ta, ramâi deschis pentru orice raspuns. În cazul în care copilul tau spune: “nu-mi pasa, nu mi-e foame”, ai putea raspunde: “Dar mie imi este si fratelui tau deasemenea”.
Negocierea nu înseamna renuntare. Când negociezi pentru a cumpara o masina noua, nu renunti – negociezi. Tine minte ca in negociere nu este vorba despre a câstiga sau a pierde.
Negociaza problemele în moduri adecvate vârstei. În cazul în care copilului tau de vârsta scolara nu-i place mazarea, s-ar putea întreba: “Ce legume doresti în schimb?” Daca prescolarul nu este interesat deloc de mancare, în loc de cearta, s-ar putea lua în considerare taierea sandwichului în forme interesante pentru a le face mai atragatoare.
Raspunde la critici cu o întrebare rezonabila. Daca copilul tau iti spune si te opresti din cicalirea pentru a face curat sau a face o baie, ai putea intreba: “Cum te-ai descurca singur? Când doresti sa o faci? “
Ia-ti timp sa te linistesti! Daca copilul tau te enerveaza sau pur si simplu te innebuneste, du-te în cealalta camera si calmeaza-te înainte de a încerca sa vorbesti cu el. Scott Brown, autorul cartii “Cum sa negociezi cu copiii, chiar si atunci cand crezi ca nu ar trebui”, sugereaza sa te gândesti daca un raspuns emotional de-al tau va usura conflictul sau va sapa o groapa mai adânca.
Scrie solutii. Aduna familia si numeste un secretar care face o lista cu ideile tuturor. Discutati-le în mod deschis, dar nu permite sa se critice ideea cuiva. De asemenea, ia in considerare negocierea în scris. Scrie bilete unui copil mai mare: ”curata camera la ora 5!”. Asta ar putea folosi mai mult decat cicalirea.
Lasa copilul sa castige uneori. Alege bataliile cu întelepciune si aminteste-ti ca a-ti schimba parerea nu înseamna ca pierzi. S-ar putea spune: “OK, sunt de acord cu tine. Dar hai sa facem o intelegere pentru ca data viitoare sa nu mai tipi, inainte sa asculti”.
Aminteste-ti, ai ultimul cuvânt! Nu trebuie sa ajungi la un consens în orice negociere. Uneori, cineva trebuie doar sa ia o decizie. “Este perfect OK pentru ca parintii sa ia decizia finala, atâta timp cât acestia au auzit punctul de vedere al copiilor lor si au încercat sa fie corecti”, spune Brown. “Copiii vor ajunge sa respecte acest lucru; poate nu le place, dar ei vor ajunge sa realizeze ca e corect. “
Exista timp pentru negociere si exista timp pentru a nu negocia!
Nici unul dintre noi nu are timp pentru a negocia orice conflict, dar negociem cand suntem parinti, chiar daca ne dam seama sau nu. Deci, întrebarea nu este “Ar trebui sa negociez?”, ci: “Când si cum?” Tineti minte ca unele aspecte nu sunt negociabile (siguranta, sanatate) si uneori nu e bine sa negociem deloc.

Sursa: pbsparents.org
Scott Brown, autor “Cum sa negociezi cu copiii, chiar si atunci cand crezi ca nu ar trebui”