Expunerea timpurie a copiilor la televizor si tableta

Dezvoltarea precoce a creierului este determinata de stimuli din mediul inconjurator.
Aceasta expunere la tehnologie poate fi asociata cu deficit de atentie, impulsivitate crescuta.
Voi prezenta mai jos cateva lucruri pe care le pot observa la copilul meu si la alti copii atat tipici, cat si cu TSA . Atunci cand privesc desene animate sau alt tip de emisiuni timp indelungat nu isi folosesc corpul de aici se poate observa o intarziere in dezvoltarea motricitatii, copii nu fac miscare, deci nu isi oxigeneaza creierul , copii atunci cand fac miscare exploreaza activ mediul. Atunci cand ei sunt atenti la televizor, tableta, telefon atentia lor este captata de acei stimuli.
Se pot inregistra modificari ale somnului daca in camera unde doarme copilul se afla un televizor. De aceea recomand din proprie experienta ca televizorul sa nu fie in camera in care doarme sau dormiti cu bebelusul. Astfel el va descoperi televizorul mai tarziu.
Se poate obseva adictia copiilor de tehnologie urmarindu-le comportamentul (ii indepartati telefonul, tableta , opriti televizorul, copilasul va incepe sa planga sau sa manifeste comportamente opozante cum ar fi trantitul, lovitul). Este bine ca toti copiii, indiferent de varsta, sa cunoasca timpul pe care il poate petrece la tv, sau cat timp va avea acces la tableta (pentru cei mici fixati o sonerie ce va anunta sfarsitul timpului, iar pentru copii care pot citi ceasul, scrieti pe o foaie ora si minutele la care veti inchide televizorul). Laudati-i pe micuti atunci cand accepta fara sa manifeste plans sau comportamente neadecvate. Rescue Ministries a scris un articol pe acest subiect pe site-ul sau.
Un alt lucru pe care trebuie sa il observam este continutul media. Desi poate parea ca cei mici se joaca, acestia au urechile bine ciulite. Multi copii cu TSA pot manifesta ecolalie intarziata si astfel alte persoane pot auzi de la copilasul aparent ,, in lumea lui “replici din filme sau de la stiri.
Un alt aspect pe care sunt convinsa ca il uitam adesea este expunerea copiilor la foarte multe dispozitive wireless, acestea fiind incadrate in categoria B de risc cancerigen .
Stiu, este dificil sa ne indepartam de propriile obiceiuri insa, pentru copiii nostri trebuie sa ne infrangem dependentele !

Timpul pe care il petrece copilul tau in fata ecranului televizorului, calculatorului, tabletei, telefonului mobil.
Perioadele lungi de timp petrecute in fata ecranului au fost asociate cu probleme de sanatate la copii mici si prescolari, cu incetinirea dezvoltarii limbajului, probleme legatede memoria de scurta durata si abilitati sociale scazute.
Astfel ca. la aceasta varsta frageda e important sa limitezi accesul zilnic al copilului tau la tv, calculator, tableta, telefon etc. Televizorul nu e recomandat pentru copiii sub 2 ani, iar pentru copiii intre 2 si 5 ani este permisa o ora pe zi in fata ecranului de orice fel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*