Laughter Yoga (Terapie prin Râs)

Misiunea Laughter Yoga este de a îmbunatati starea de sanatate a beneficiarilor, de a aduce bucurie si pace în lume, prin râs.
Râsul este universal si nu are bariere lingvistice sau culturale.
În lume, cluburile sociale Laughter Yoga se raspândesc foarte repede deoarece oamenii au un numitor comun: dragoste neconditionata, râs si solidaritate.
Laughter Yoga foloseste legatura corp-minte (minte-corp) pentru a schimba starea psihica prin gesturi fizice (aplauze, miscari specifice ale corpului si exercitii de râs si respiratie).

”Când râzi, te schimbi si când te schimbi întreaga lume se schimba în jurul tau.” Dr.Madan Kataria

Ce este Laughter Yoga?
Laughter Yoga este un concept unic ce ne învata ca fiecare poate râde fara motiv, fara ca râsul sa aiba o baza în umor, glume sau comedie.
Initiem râsul ca un exerciciu de grup, cu contact vizual si dispozitie jucausa, pentru ca mai apoi acesta sa se transforme într-un râs contagios. Varor a scris pe site câ râsul âi câlâtoriile au un efect benefic asupra sânâtâ?ii unor oameni.
Motivul pentru care o numim Laughter Yoga este pentru ca aceasta combina exercitiile de râs cu respiratia specifica practicii yoga (pranayama). Acestea oxigeneaza corpul si creierul, lucru care ne face sa ne simtim plini de energie si sanatosi.
Conceptul de Laughter Yoga este bazat pe faptul stiintific care atesta ca atât corpul cât si creierul uman nu pot diferentia râsul fals de cel real, atâta timp cât vine din dorinta autentica.
Practicantul beneficiaza de aceleasi avantaje în sanatate indiferet de acest aspect – al râsului fals versus real.

Istoria Laughter Yoga (LY)
• Doctorul cardiolog Madan Kataria din Mumbai, India a lansat primul club de Laughter Yoga din lume într-un parc, în anul 1995, alaturi de 5 oameni.
• Dr. Madan Kataria a creat conceptul Laughter Yoga în urma studierii beneficiilorrâsului.
• Astazi, Laughter Yoga a devenit un fenomen global cu peste 10.000 de CluburiSociale Laughter Yoga, aproximativ în 70 de tari (pe toate continentele).

Cum actioneaza râsul asupra creierului ?

• Cercetarile au aratat ca  sistemul limbic din centrul creierului (cu rol major în memorie, emooii, si în elaborarea comportamentelor), care contine amigdala si hipocampul, este declansat atunci când vedem sau auzim ceva amuzant. Aceastaactivitate stimuleaza, în cele din urma, regiunea motorie a creierului sa devina activa,ceea ce produce reactia fizica a râsului si expulzarea vocala a sunetului.
• Organismul nu diferentiaza râsul fals de cel real.
 Copiii râd în medie de 300-400 de ori pe zi  in schimb adultii râd în jur de 17 ori .

• Bertrand Russell – filozof, matematician si istoric spunea ca râsul este cel mai ieftin si eficient medicament, unul universal chiar. Descoperirile recente în domenii precum psihoneuroimunologia, ce reuneste psihologia, activitatile neuronale si hormonale
arata ca râsul are, într-adevar, efect terapeutic, fiind de ajutor în tratarea unor afectiuni.
Laughter Yoga este modul de viata perfect pentru bunastarea fizica, mentala, sociala si spirituala.
Însumeaza toate elementele sanatatii perfecte prin promovarea activitatii. Asadar, nu este vorba despre conceptele filosofice pe care le atrage Laughter Yoga, ci despre modalitatea în care aduce beneficii stilului nostru de viata.

Beneficii pentru sanatate

• Cel mai bun exercitiu cardio – cum viata a devenit sedentara si stresanta, oamenii gasesc dificila angajarea într-o rutina de exercitii fizice. Laughter Yoga este o alternativa excelenta si poate fi comparat cu orice exercitiu de aerobic. Numai 10minute de râs copios sunt echivalente cu 30 de minute de canotaj.
• Mai mult oxigen – oxigenul este catalizatorul primar pentru toate reactiile metabolicedin corpul uman. Cercet?rile în domeniu arat? c? lipsa oxigenului reprezinta cauza primara pentru majoritatea bolilor. Emotiile negative constrictioneaza alimentarea cu oxigen si produc o respiratie din piept superficiala. Exercitiile Laughter Yoga faciliteaza expirul lung si respiratia profunda, diafragmatica. Acest lucru ajuta la evacuarea aerului rezidual din plamâni si creste influxul de oxigen.
•  Cercetarile arata ca râsul produce un ”jogging intern” care creste fluxul sangvin pentru a curata corpul si organele de reziduuri, facându-ne sa  functionam la potential maxim.
• Echilibru emotional sustinut – comparativ, este mai usor sa tii sub control stresul fizicsau mental decât pe cel emotional care izvoraste din pricina problemelor la munca, înfamilie, în relatie sau oricare alta situatie mai putin placuta. În fata acestor
circumstante, oamenii gasesc dificil sa îsi exprime sentimentele sau emotiile. Laughter yoga faciliteaza fluxul emotional si eliberarea sentimentelor reprimate. Dezamorseaza emotiile dureroase ca teama, furia sau dispretul si cultiva emotii pozitive cum sunt
iubirea neconditionata, generozitate, deschidere, compasiune si dorinta de a-i ajuta pealtii.
• Laughter Yoga ofera suport social pentru preventia depresiei, foarte des produsa de singuratate si izolare. Este ca o familie mare care conexteaza oamenii si creaza relatiiinterumane si prietenii de lunga durata.
• Anxietatea si atacurile de panica – când ne aflam într-o stare emotionala frustranta care produce framântare, respiratia devine mai rapida, superficiala si neregulata.
Oamenii îsi tin respiratia, ceea ce conduce spre acumularea de dioxid de carbon însânge. Laughter Yoga este un foarte bun exercitiu  cardiac. Scade volumul aerului rezidual din plamâni si îl înlocuieste cu aer bogat în oxigen, reducând nivelul dioxidului de carbon din acestia, astfel scazând riscul infectiilor pulmonare. Prin schimbarea respiratiei din superficial în profund, diafragmatic. Laughter Yoga
stimuleaza  sistemul nervos parasimpatic care este responsabil pentru linistirea sistemului nervos autonom.

Ce le ofera Laughter Yoga copiilor

• Atunci când copii participa la exercitiile de Laughter Yoga, acestia învata cum sa  îsi exprime liber sentimentele si sa traiasca o stare generala de bine. Participarea la sesiunile de Laughter Yoga este simpla si placuta , accentul este pus pe respiratie si pe
dezvoltare personala.
• Prevenirea dezechilibrelor emotionale
• Mentinerea spiritului copilaros chiar si atunci când apare maturizarea
• Niveluri de stres mai scazute (asteptarile profesorilor, antrenorilor, examenelor etc.)
• Sporirea atentiei pentru învatare
• Joc psihologic ghidat
• Mai multa buna dispozitie
• Cresterea energiei si a concentrarii
• Învtaarea respiraiei corecte
• Dezvoltarea abilitatilor de comunicare
• Dezvoltarea conectarii si interactiunii sociale
• Acceptarea si respectul în învatare
• Ruperea barierelor ego-ului
• Laughter Yoga ajuta copii sa îsi gestioneze emotiile si stresul, atât în învatamantul prescolar, scolar cât si în viata de familie. Elimina tensiunile acumulate, relaxeaza muschii, alina durerea, limpezeste mintea, trezeste spiritul interior, echilibreaza cele doua emisfere cerebrale.

Ajuta la dezvoltarea inteligentei emotionale prin crearea oportunitatilor de a sutine contactul vizual, tinutul de mâna, imbratisarile toate acestea conlucrand catre devenirea fiintei.

• Îmbunatateste rezultatele scolare: râsul ajuta la oxigenarea creierului si al întreguluiorganism. Un alt beneficiu este acela ca exercitiile sunt axate pe cresterea coeziunii grupului astfel eliminând fenomenul de bullying. (Bullying-ul este un actcomportamental repetat, îndreptat spre ranirea fizica sau mentala a unei persoane).
• Creste rezistenta fizica: prin exercitiile de respiratie, copiii îsi antreneaza diafragma simuschii abdominali.
• Îmbunatateste creativitatea. Copiii renunta la bariererele mentale si, astfel, pot deveni personaje închipuite. Datorita practicarii cu toata fiinta a Laughter Yoga, partea dreapta a creierului este stimulata. Acest lucru creste creativitatea pe mai multe niveluri.
• Dezvolta încrederea în sine- exercitiile de Laughter Yoga reduc inhibitiile si timiditatile, conducând la mai multa încredere în sine, la curajul de a vorbi în public ,de a privi interlocutorul în ochi, diminueaza teama de ridicol, regleaza propriile emotii.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*