Bucuresti - Telefon: 0721.753.779 | 0721.624.854

Str. Ostasilor nr. 7 , sector 1, Bucuresti Locatie

Ploiesti - Telefon: 0722.679.520 | 0726.170.006

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger, numit si tulburarea Asperger este un tip de tulburare pervaziva de dezvoltare (PDD – pervasive developmental disorder). PDD este un grup de conditii ce implica intarzieri in dezvoltarea multor abilitati de baza, cea mai marcanta fiind abilitatea de a socializa cu ceilalti, de a comunica si de a-si folosi imaginatia. Exista un spectru al tulburarilor pervazive de dezvoltare.
Desi sindromul Asperger este intr-un fel similar cu autismul – alt tip, mult mai sever de PDD – exista diferente importante. Copiii cu sindrom Asperger functioneaza mai bine decat cei cu autism. In plus, copiii cu sindrom Asperger au in general o inteligenta normala si o dezvoltare a a limbajului aproape normala, desi pot dezvolta probleme de counicare o data cu inaintarea in varsta.
Sindromul Asperger a fost numit dupa doctorul austriac Hans Asperger, care a descris acasta tulburare pentru prima data in 1944. Sindromul Asperger a fost recunoscut ca tulburare unica mult mai tarziu.

Simptomele specifice sindromului Asperger
Simptomele pot varia si se pot intinde de la usoare la severe. Simptomele comune includ:
Probleme legate de abilitatile sociale. Copiii cu sindrom asperger in general au dificultati in interactiunea cu ceilalti si deseori sunt bizari in contexte sociale. Nu isi fac prieteni cu usurinta. Au dificultati in a initia si mentine o conversatie.
Comportamente excentrice sau repetitive. Copiii cu Asperer pot dezvolta miscari repetitive, ciudate ca fluturarea degetelor sau a incheieturii mainii.
Preocupari neobisnuite sau ritualuri. Un copil cu sindrom Asperger poate dezvolta ritualuri pe care refuza sa le modifice, cum ar fi sa se imbrace intr-o anumita ordine.
Dificultati de comunicare. Persoanele cu sindrom Asperger e posibil sa evite contactul vizual in timp ce vorbesc cu cineva. Pot avea probleme in a folosi expresiile faciale si gesturile si in a intelege limbajul corpului. Au tendinta de a intampina dificultati in intelegerea limbajului contextual si folosesc limbajul literar.
Interese limitate. Un copil cu sindrom asperger poate dezvolta un interes intens, aproape obsesiv in cateva arii, cum ar fi: starea vremii, harti sau scoruri sportive.
Probleme de coordonare. Miscarile copiilor cu sindrom Asperger pot parea stangace sau ciudate.
Aptitudini sau talente. Multi copii cu sindrom Asperger sunt exceptional de talentati sau au aptitudini intr-o anumita arie, cum ar fi matematica sau muzica.

Cat este de des intalnit sindromul Asperger?
Sindromul Asperger a fost recent recunoscut ca fiind o tulburare unica. Din acest motiv, numarul exact al persoanelor diagnosticate cu aceasta tulburare este necunoscut. Prevalenta barbati- femei are o rata de 4:1 (este de 4 ori mai probabil sa apara la barbati decat la femei).
Cum e diagnosticat sindromul Asperger?
Daca simptomele sunt prezente, medical va incepe evaluarea cu istoricul medical complet si examinarea fizica si neurologica. Multe persoane cu sindrom Asperger au un tonus muscular scazut si dispraxie sau probleme de coordonare. Desi nu exista teste speciale pentru sindromul Asperger, medicul poate folosi teste variate: raze x sau teste de sange, pentru a determina daca exista si alte probleme sau tulburari fiziologice ce cauzeaza simptomele.
Daca nu se gasesc tulburari fiziologice, copilul va fi trimis la un specialist in tulburari de dezvoltare, cum ar fi un psiholog, psihiatru sau medic neurolog. Medicul isi va baza diagnosicul pe nivelul de dezvoltare al copilului, pe observarea limbajului si a comportamentului, incluzand abilitatile de joc si de socializare. De asemnea, parintii, profesorii si alti adulti familiari cu copilul pot oferi informatii importante legate de simptomatologie.
Medicatie: nu exista medicamente care trateaza sindromul Asperger, dar pot fi folosite medicamente pentru a trata simptome specifice ca: anxietatea, depresia, hiperactivitatea si comportamnetul obsesiv-compulsiv.
Sursa: http://www.webmd.com/brain/autism/mental-health-aspergers-syndrome?page=3