Mediatizate puternic, actele de violenta care au loc in mediul scolar, de multe ori sperie si nelinistesc copiii mici. Copiii inteleg mai mult decat am crede. Daca se intampla sa vada sau sa auda despre acte de violenta, ei au nevoie de tine pentru a le oferi indrumare si informatii adecvate pentru a-si infrunta temerile.
Iata cateva modalitati de a discuta violenta cu copilul dumneavoastra:
Lasa copilul sa stie ca este in siguranta.
Cazurile de violenta in scoli pot crea sentimente de teama si anxietate la copiii de orice varsta. Este important sa-i asiguri ca scolile sunt, de obicei, un loc foarte sigur. Permiteti-le sa isi exprime sentimentele de nesiguranta si ajutati-i sa gaseasca modalitati de a ramane in siguranta in cazul in care ceva violent se intampla in jurul lor. Abilitatea de a gasi un adult de incredere in scoala lor este toata incurajarea de care unii copii au nevoie pentru a se simti in siguranta in clasa.
Permiteti copilului dumneavoastra sa puna intrebari.
Permitandu-i copilului dumneavoastra sa puna intrebari, in loc sa faceti presupuneri referitor la ce ar vrea sa stie v-ar putea salva din situatii dificile pe termen lung. Incercati sa nu oferiti imediat cantitati coplesitoare de informatii despre violenta. Pur si simplu raspundeti la intrebarile lor intr-un mod clar si concis pentru a elimina confuzia. Ofera intotdeauna explicatiile cu compasiune si usurinta.
Opriti stirile cand copilul dumneavoastra este in zona.
Chiar daca nu puteti sa va protejati copilul de tot ce se intampla, puteti controla cantitatea de informatii pe care le consuma. Programele de stiri pentru adulti sunt facute sa fie procesate foarte usor si pot fi infricosatoare pentru copiii mici. Daca sunt in camera, opriti televizorul sau mutati pe un program pe care il va intelege mai usor.
Explicatile-le ca violenta nu este o solutie.
Ocazional, oamenii comit acte de violenta deoarece sufera de sentimental de neputinta cauzat de probleme care nu sunt controlate de ei. Ajutati-va copilul sa inteleaga ca nu este bine sa recurga la violenta atunci cand se simte neajutorat. Lasa-i sa stie ca intotdeauna pot discuta cu tine, in siguranta, sentimentele lor.
Invata-ti copilul moduri in care sa fie in siguranta.
In loc sa oferi generalizari in legatura cu siguranta copilului tau, explica-i care eforturi sunt necesare pentru a fi in siguranta. Explica sistemul de securitate, alarma de incendiu, centura de siguranta, usi care se blocheaza in mod automat, pentru ca acestia sa fie in permanenta in siguranta. Lasandu-i sa stie ca siguranta lor este o prioritate si ca este ceva ce este urmarit in permanenta ii va ajuta sa dezvolte un sentiment de siguranta.
Chiar daca violenta este un subiect dificil, linistirea copilului in vremuri de criza poate fi destul de usoara. Amintiti-va ca micutii oameni se confrunta adeasea cu emotii foarte mari atunci cand ceva confuz se intampla si procuparile lor sunt reale. Daca iti ajuti copilul sa isi constientizeze sentimentele acum il ajuti sa creasca si sa devina membru al societatii, sanatos emotional.
Cum sa vorbesti cu copiii despre violenta ?
Violenta in lumea noastra de astazi este peste tot in jurul copiii nostri , in mass-media , in comunittaile noastre si chiar in scolile noastre . Copiii nostri sunt expusi la imagini si povesti care sunt inevitabile si pot fi foarte inspaimantatoare pentru ei .
Ca parinti , cel mai bun lucru pe carte il putem face pentru a ajuta sa faca fatala problemele de violenta este de a fi disponibil pentru a vorbi , de a da informatii fiabile si corecte si de a insufla valorile familiei noastre referitor la problema.
Aici sunt cateva sfaturi pentru a va ajuta sa vorbiti cu copiii, astfel incat sa poata face fata violentei
Incurajati copiii sa vorbeasca despre ceea ce vad si aud . Pune-te in asentiment cu copilul tau si incurajezea-l sa discute despre ceea ce a vazut si auzit. S-ar putea initia o conversatie prin a spune: “emisiunea TV la care ne-am uitat parea destul de infricosatoare pentru mine, ce crezi ? ” Sau ” Cum te simti dupa ce ai vazut atatia oameni accidentati ? Imi pare foarte rau pentru ei. Dar tie? Si vedeti unde duce conversatia.
Copiii se vor simti mai bine atunci cand vorbesc despre sentimentele lor . Aceasta ridica povara de a-si confrunt? temerile pe cont propriu .
In cazul in care copilul dumneavoastra se simte deprimat , furios sau persecutat , este foarte important sa –l asiguri ca il iubesti si sa vorbesti despre grija lui .
In cazul in care copilul dumneavoastra a fost violent sau o victima a violentei , e important sa-i oferi un loc sigur ca sa-si exprime sentimentele.
Aflati ce au auzit copiii dvs la scoala . Daca este necesar , dati-le informatii concrete pentru a risipi orice conceptii gresite .
Dati informatii la nivelurile corespunzatoare de varstei si puneti in context evenimentele. Explicati ca, desi lucrurile infricosatoare se intâmpla uneori oamenilor , de cele mai multe ori ziua trece fara ca nimic rau sa se intample.
Limitati expunerea la violenta . Cercetarile au dovedit ca acei copii care se uita la lucruri violente la televizor, filme sau jocuri video se simt mai putin in siguranta decat cei care nu se uita sau sunt desensibilizati la violenta.
Incercati sa fiti implicati cu copiii si sa vorbiti despre lucrurile pe care le vedeti si sa va jucati impreuna . De exemplu , amintiti copiiilor dumneavoastra ca eroii de la televizor , cum ar fi Sylvester Stallone si Arnold Schwarzenegger joaca un rol. In cazul in care ar actiona asa in viata reala ar ajunge in mare necaz .
Lasa-ti copilul sa iti cunoasca valorile, de exemplu: “Violenta nu este amuzanta pentru mine . Stiu ca jocurile si filmele nu sunt reale , dar atunci cand oamenii sunt raniti grav in viata reala , este teribil de trist pentru toti cei implicati ” . Urmarind stiri si filme impreuna, oferim oportunitati pentru consolidarea consecintelor violentei.
Modalitati de a atenua efectele mesajelor violente sunt :
Urmaritul la TV limitat la programe adecvate ;
Intrati impreuna pe internet si alegeti site-uri potrivite.
Supravegheati expunerea copilului la toate formele de mass-media ;
aeste necesar – instalati instrumente de monitorizare pentru a bloca materiale nepotrivite pe internet si TV ;
Luati cunostinta la avertizarile TV prevazute pentru programe si filme si actionati in consecinta .
Linistiti-va copilul! Copiii care vad sau aud despre acte de violenta pot deveni anxiosi si tematori, cum ca un act similar se poate intâmpla cu ei sau cu cineva drag.
Linistiti mereu copiii, spunandu-le ca sunt in siguranta si o multime de oameni sunt aici pentru a ii supravehgea. De exemplu, s-ar putea sa ii linistesti oferindu-le opiuni referitoare la ceea ce au de facut in cazul in care se simt nesiguri vreodata atunci cand nu sunt acasa. Cum ar fi: “du-te la un adult de incredere, un prieten, profesor sau cineva din familie”.
Amintiti-le ca ei pot sa va spuna intotdeauna atunci cand le este frica in orice situatie. Vorbeste-le despre politie si ce treaba fantastica fac politistii rezolvand acest fel de probleme si cum ajuta la pastrarea in siguranta a comunitatii.
Asigura un mediu consistent si de sustinere pentru a ajuta copilul la reducerea starilor de anxietate si a fricilor.
Pastreaza pozitia. Valorile pe care doriti sa le insuflati copiiilor trebuie sa fie clare si coerente. Nu ceda la “ toti ceilalti o fac” sau” toti ceilalti au voie sa se uite la”. Trebuie sa fii explicit de ce nu permiti violenta in casa ta, astfel incat sa poata accepta decizia ta.
De exemplu, puteti spune ” Tatal tau si cu mine nu suntem de acord cu mesajul pe care acest program il transmite. Sa urmaresti lucruri violente nu este placut si nu toleram asa ceva in familia noastra. “
Spune-le copiilor care sunt standardele tale . Discutati cu copiii dumneavoastra despre tachinare si limitele sale. Lasa-i sa stie ca tachinarea poate fi agresiune si poate merge mai departe decat ceea ce uneori intentionam. Spuneti-le ca in familie aveti toleranta zero fata de agresiune.
In cazul in care copilul dumneavoastra este violent fata de altul, pune-l in “time-out”, sau aplica orice alta strategie disciplinara. Odata ce acesta este calm, cereti-i sa explice de ce s-a comportat sau a reactionat in acest fel. Impreuna, lucrati intr-un mod pasnic, folosind cuvinte, pentru a rezolva problemele fara a utiliza violenta.
Ofera instrumente pentru a face fata sentimentelor. Sugereaza moduri in care copilul ar putea face fata sentimentelor, Daca acesta este predispus la violenta. Insista asupra importan?ei utiliz?rii cuvintelor si nu a fortei! De exemplu, ai putea spune “Cand Jose ia jucaria ta, ai putea sa o ceri frumos inapoi. Daca acest lucru nu functioneaza ai putea iesi din camera si sa incepi sa te joci cu altceva. Ignorand-o ai putea-o opri data viitoare “sau: “Ia cateva guri de aer si vino sa vorbesti cu mine despre asta, te vei simti mai bine Daca vorbesti despre asta “.
Vorbeste despre “gasti”. Atunci cand apare un moment oportun, discuta cu copilul tau despre gastile pe care le formeaza copiii. Sunt oameni care au nevoie sa apar?ina unui anumit grup ?i se simt sus?inuti de altii. Afla ce stie despre “gasti”. Povesteste metodele lor de a atrage noi membrii. Puteti vorbi despre modul in care acesti copii simt ca este interesant sa faci rau, dar nu este.
Explicati ca multi copii din bande sfarsesc prin a se rani sau chiar omorati pentru ca se pun in situatii periculoase. Copii intelepti aleg prieteni care sunt distractivi si au grija unii de altii.
Educa-ti copii! Da-le optiuni si invata-i ce sa faca in situatii in care nu se simt in siguranta. De exemplu, daca vad un pistol la un prieten sau la scoala, sa nu-l atinga niciodata si sa se indeparteze. Sa anunte un adult imediat, pentru ca asta il va ajuta si pe el si pe prietenul lui.
Daca un alt copil in mod continuu il tachineaza trebuie sa ii explicati ca acel copil probabil se simte nefericit pentru ceva. Sa tachineze pe cineva e modul in care incearca sa se simta mai bine, prin urmare, acesta ar trebui sa inteleaga faptul ca batausul are unele probleme.
Incurajati copiii sa nu lase un bataus sa ii provoace si sa ii faca sa coboare la nivelul lui. Calm sa spuna ceva de genul: “Eu nu am de gand sa ma cert sau sa ma lupt cu tine”. Aminteste-i copilului ca niciodata nu trebuie sa se confrunte cu aceste tipuri de situatii pe cont propriu. Sunteti acolo pentru el, ca suport, si puteti interveni in cazul in care situatia devine o problema.
Contoleaza-ti propriul comportament. Examineaza modul in care gestionezi un conflict si sa stii ca cel mic invata acest model de comportament de la tine. Intreaba-te cum ai rezolva tu un conflict? Cand esti furios, cum te descurci? Trebuie sa modelezi comportamentul corect, pentru a evita ca, copilul tau sa fie violent.
Cauta sprijin. Daca simti ca ai avea nevoie de mai multe informatii ?i ajutor, cauta sprijin la medicul tau, la alti membri ai comunitatii si la alti parinti.