AIPA iti propune sa fii un parinte/ bunic /prieten al copilului, informat !

Ce este tulburarea hiperchinetica?

Uneori auzim despre copilul nostru ca este prea vioi si nelinistit, ca in anumite situatii ii este greu sa se concentreze si ca este usor de distras de anumiti factori, cum ar fi:  televizorul deschis , motorul unei masini ce se aude de afara, de un alt copil ce este angajat intr-o alta activitate.

Copiii mai mici au dificultati mai mari de a sta linistiti sau de a se concentra mai mult timp asupra unei sarcini decat au copiii mai mari. Capacitatea si durata de concentrare se dezvolta odata cu varsta. Copii cu tulburare hiperchinetica se diferentiaza de copiii care manifesta aceste caracteristici in limitele normale, prin frecventa si intensitatea cu care apar comportamentele problema.

Comparativ cu alti copii de aceeasi varsta, copiii cu tulburare hiperchinetica se evidentiaza prin trei aspecte negative: dificultatea de a se concentra si de a fi atent, prin comportamentul impulsiv si prin agitatia psiho-motorie crescuta.

Sfatul nostru este de a observa copilul inca din copilaria timpurie.

Aici aveti cateva repere dupa care va puteti ghida inca de la primul an de viata al copilului:

  • Nivelul de activitate extrem de ridicat ( exemplu alearga intr-o incapere, se urca peste tot, nu-si asteapta randul in cadrul unui joc, nu asteapta sa fie pieptanat, sa i se taie unghiile etc.), probleme de somn, probleme de ordin alimentar (refuza un numar mare de alimente), tulburari ale digestiei, precum si tipatul frecvent.
  • Fii atent la copiii de aceeasi varsta, astfel iti va fi mai usor.
  • Fii obiectiv si actioneaza la aceste semne!

Totusi, pot fi multi sugari cu aceste caracteristici, care nu vor dezvolta o tulburare hiperchinetica.

Important este ca tu sa fii implicat in jocurile copilului tau,  altfel, copilul poate manifesta aceste comportamente pentru a-ti atrage atentia.

  • Fii atent la functia pe care o are comportamentul copilului tau!
  • Fii atent la dezvoltarea vorbirii si la acumularea achizitiilor!

La varsta de 3-6 ani (varsta prescolara) tulburarea hiperchinetica este mult mai evidenta .

Acestea sunt semnele la care trebuie sa fim atenti:

  • Crize de furie manifestate in orice context, si nu doar in cadrul familiei .
  • Jocuri ce au un caracter violent si agitat, nerespectarea regulilor in cadrul jocului.

Pot aparea intarzieri in dezvoltarea limbajului, a desenului, si a motricitatii fine.

DE CE?  pentru ca nu „are rabdare”—- daca vei auzi aceasta expresie in mod repetat reflecteaza la cele de mai sus .

La gradinita sau in mediile unde sunt impuse reguli vor fi adeseori semnalate aceste probleme, exista aici si un alt factor, prezenta elementelor care distrag atentia.

Varsta scolara mica

Odata cu inceperea scolii vor fi vizibile semnele mai mult ca pana acum, pentru ca in aceasta perioada copiii sunt confruntati cu cerinta de a sta linistiti si de a se concentra pe o perioada mai lunga (50 de minute).

  • Acasa se poate observa o problema in realizarea temelor! Nu uita sa motivezi copilul pe parcursul efectuarii temelor J
  • Pot intampina probleme legate de insusirea scrisului si a cititului.
  • Ai grija ! multi copii isi pot pierde interesul pentru scoala, pot aparea comportamente agresive sau probleme ce tin de o stima de sine scazuta.

 

Cat de frecvent apar tulburarile hiperchinetice ?

Ca si specialist le observ din ce in ce mai frecvent, acest lucru este confirmat si de studiile ce plaseaza tulburarea hiperchinetica ca fiind una dintre cele mai fecvente tulburari , aproximativ 5% dintre copii au o astfel de tulburare.

Care sunt cauzele tulburarii hiperchinetice?

Nu exista o explicatie clara, dar majoritatea cercetarilor cau confirmat faptul ca este o tulburare la nivelul functionarii creierului. Dar nu este de neglijat mediul unde se dezvolta copilul: familia , gradinita sau scoala.

DE CE  trebuie sa fim informati ? DE CE sa intelegem nevoile copiilor nostri ?

Pentru ca aceasta tulburare este putin vizibila din punctul de vedere al unui parinte, profesor, bunic  si de aici apar tensiuni in cadrul familiei: copii sunt certati adesea, profesorii ii considera „oaia neagra a clasei” , adeseori sunt evitati de partenerii de joc din cauza manifestarilor agresive. Copiii trebuie acceptati si intelesi !

Care este evolutia acestei tulburari?

Tulburarile hiperchinetice debuteaza in copilaria mica. O data cu cresterea in varsta (in adolescenta) se diminueaza  agitatia psihomotorie, in timp ce problemele ce tin de atentie sau comportamentele impulsive pot persista.

In cazul in care ai semne de intebare adreseaza-te psihologului, analistului comportamental.

NE puteti contacta pe e-mail pentru a ne adresa intrebari: asociatie_aipa@yahoo.com

Daca doresti sa abordam un anumit subiect legat de comportamentele  manifestate de copii asteptam e-mailul tau pe adresa: asociatie_aipa@yahoo.com

Monica Munteanu

Psiholog clinician specialist

Oana Radu

Analist comportamental