CURS RBT – Registered Behavior Tehnician (40 de ore de formare)

Formator: Oana Anacona Radu, BCaBA
Perioada desfasurarii cursului: 6,7 noiembrie si 12,13,14 noiembrie 2015
Cost curs: 1200 lei (200 lei taxa inscriere, I modul: 400 lei , al II-lea modul: 600 lei)
Cunoasterea limbii engleze (scris-citit) este conditia de participare, intrucat o parte din materialele suportului de curs sunt in lb. engleza.
Inscrierile se fac in limita locurilor disponibile.
Beneficii:
• Asigurarea calitatii si coerentei in randul celor care practica analiza comportamentala aplicata
• Posibilitatea de a practica A.B.A. oriunde
• Participantii care se remarca au posibilitatea de a colabora cu Asociatia pentru Interventie Precoce in Autism
RBT (Registered Behavior Technician) este o acreditare recunoscuta la nivel international, introdusa recent de BACB (Behavior Analyst Certification Board).
In momentul de fata, in Romania exista doar 9 persoane acreditate RBT.
In timp, se doreste ca toti terapeutii care aplica analiza comportamentala sa fie certificati RBT.
Pentru a putea obtine acreditarea, terapeutul trebuie sa efectueze cel putin 40 de ore de curs, in urma caruia vor fi testate abilitatile necesare unui terapeut ABA. Testarea abilitatilor se face de catre un BCBA sau BCaBA in conformitate cu RBT Task List.
( http://bacb.com/wp-content/uploads/2015/05/RBT_Task_List.pdf )
Cursul poate fi tinut doar de catre un consultat acreditat international, respectiv BCBA sau BCaBA.
Cursul trebuie efectuat intr-o perioada de maxim 90 de zile, iar 3 din cele 40 de ore de formare vor fi dedicate exclusiv eticii si conduitei profesionale.
„The Behavior Analyst Certification Board ® Inc. (BACB®) este o organizatie independenta, non-profit, infiintata in anul 1998. Programul de certificare BACB respecta standarde riguroase si stricte de control al calitatii (Shook, 2005) si este acreditat de National Council for Certifying Agencies (Consiliul National pentru Agentiile de Certificare), organismul de acreditare al Institute for Credentialing Excellence (Institutul pentru Excelenta in Acreditare) (2010).
Misiunea globala a BACB-ului este aceea de a proteja consumatorii de servicii de analiza a comportamentului din intreaga lume stabilind, promovand si desemnand, in mod sistematic, standarde profesionale.
Beneficiile suplimentare includ: asigurarea calitatii si coerentei in randul celor care practica analiza comportamentala, dar si posibilitatea de a practica oriunde. O certificare BCBA (sau BCaBA, RBT) ar trebui sa fie aceeasi in intreaga lume. Multe tari, inclusiv România, nu recunosc inca analiza comportamentala aplicata ca pe o profesie separata si distincta, diferita de psihologie, de terapia de limbaj si limba, drept, medicina. Adoptarea unei certificari profesionale ar fi importanta in stabilirea profesiei prin virtutea asigurarii unei definitii si a unei identitati pentru analisti comportamentali. Profesiile sunt definite în functie de cine anume le furnizeaza si nu de ceea ce este furnizat: psihologii clinicieni practica psihologia clinica, avocatii practica dreptul, analistii comportamentali practica analiza comportamentala.” (Behavior Analyst Certification Board si acreditarea internationala a analistilor comportamentali, Neil Martin, PhD, BCBA-D).
RBT (tehnicianul/terapeutul comportamental) este persoana direct responsabila de implementarea planului de interventie pe care il dezvolta superviser-ul/ consultantul echipei (ce detine acreditare BCBA sau BCaBA). Tehnicianul/terapeutul comportamental poate colecta date si poate conduce evaluari simple (ex.: evaluarea preferintelor copilului). RBT nu concepe planuri de interventie sau de evaluare. Este responsabilitatea supervizorului de a alege sarcinile pentru fiecare RBT in functie de pregatirea, experienta si competenta sa. Superviser-ul desemnat este responsabil pentru munca prestata de catre RBT.
Tehnicienii/Terapeutii comportamentali nu pot practica independent, fara supervizarea unui analist comportamental acreditat BCBA sau BCaBA. Fiecare RBT trebuie sa aiba cel putin un supervizor, care atesta public supervizarea lui in registrul RBT publicat pe www.bacb.com. Fiecare RBT trebuie sa obtina supervizare pentru cel putin 5% din numarul total de ore lucrate lunar. Supervizarea include cel putin 2 intalniri lunare.
Incepand din 14 dec. 2015, Consiliul Analistilor Comportamentali Certificati (BACB) schimba modalitatea de examinare a candidatilor, acestia fiind nevoiti sa sustina, pe langa evaluarea competentelor (de catre un BCBA sau BcaBA) si o examinare administrata de Centrul profesional Pearson VUE ( http://www.vue.com/bacb/ ), ce are 400 de centre de examinare in toata lumea (cele mai apropiate de Romania fiind in Turcia, Grecia, Italia, Germania). Aceasta examinare costa 45 $, dureaza 90 min. si consta in 75 de intrebari din Lista de Competente RBT (RBT TASK LIST).
http://bacb.com/wp-content/uploads/2015/05/RBT_Task_List.pdf

PENTRU INSCRIERE sunati la: 0721 624 854
This training program is based on the Registered Behavior Technician Task List (http://bacb.com/wp-content/uploads/2015/05/RBT_Task_List.pdf) and is designed to meet the 40-hour training requirement for the RBT credential. The program is offered independent of the BACB.
Toate detaliile legate de conditiile impuse de BACB pentru aceasta acreditare pot fi gasite pe: http://bacb.com/rbt/
Nota: Banii stransi din taxa de participare vor fi folositi in sustinerea activitatii din cele doua centre din tara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*