Despre vorbirea copilului

Copilul tau incepe sa stapaneasca limbajul. Poti incuraja dezvoltarea limbajului copilului tau prin idei zilnice de joaca – ascultandu-ti copilul, discutand impreuna, cantand, spunand rime si povesti.
Limbajul copilului tau va incepe “sa explodeze” in curand. Dar acest lucru nu se-ntampla din senin. De fapt, copilul tau a inceput sa construiasca cuvinte, sunete si sa experimenteze interactiunea inca de la nastere.
Ce asteptari sa ai legate de vorbirea copilului
Copilul tau probabil va incepe sa:
– Vorbeasca corect in propozitii inca de la 24-30 luni
– Sa fie inteles mai bine de straini de la 26-36 luni
– Sa foloseasca pronumele (eu, tu, noi, ei) si cateva forme de plural de la 26-36 luni
– Sa foloseasca pana la 1000 de cuinte pana la 3 ani
– Sa inteleaga mare parte din limbajul adultilor pana la 3 ani
Pana la 2 ani, probabil ca micutul tau se va delecta numind obiectele, lucrurile pe care le vede zi de zi, cum ar fi: “catelul” sau “bea”. Va putea intelege si urma cereri simple, cum ar fi: “Adu-mi cartea ta” sau “Fa pa-pa”.
Pana la 3 ani, copilul tau probabil ca va incepe sa foloseasca propozitii simple, cu ar fi: “unde a plecat catelul”. Pana la varsta aceasta strainii vor putea intelege majoritatea cuvintelor pe care le rosteste, chiar daca el se va stradui inca sa pronunte anumite cuvinte mai clar.
Poate fi frustrant pentru copii – ei au atat de multe lucruri de spus dar tu nu le intelegi toate cuvintele. Daca ii oferi timp copilului tau, pana la urma va ajunge sa vorbeasca corect, cu inevitabilele confuzii si neintelegerile amuzante. A incerca si a face greseli sunt parti importante ale procesului de invatare.
Copiii raspund bine incurajarilor si interesului pe care il arati, mai degraba decat corecturilor, asa ca incearca sa eviti sa-ti corectezi prea des copilul. Invatarea limbajului este o abilitate complexa. Cand iti ajuti copilul sa se exprime, concentreaza-te sa o faci intr-un mod amuzant, distrati-va impreuna vorbind, copilul invata cu placere in cadru de joc.
Vino mereu cu Idei noi de joc pentru a incuraja limbajul copilului tau!
Cu cat iti expui copilul la mai multe cuvinte, cu atat acesta va invata mai multe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*