Exercitii pentru dezvoltarea limbajului

1.Motricitatea generala: miscare gat, cap, trunchi, brate, picioare

Hai sa ne imaginam ca in loc de cap avem o minge. Ce culoare are mingea ta? Dar a mea? Hai sa o rotim (stanga, dreapta)

Hai sa ne imaginam ca suntem pasari. Ce pasare vrei sa fii? Dar eu? Hai sa zburam. Da din aripi. Pe unde zbori tu? Aproape de pamant, aproape de soare? Esti singur sau nu? Ce se vede acolo? Cand obosesti aseaza-te intr-un copac sau unde vrei tu. Va povestiti reciproc experienta de a fi pasare.

Hai sa ne imaginam ca suntem animale care inoata. Ce animal vrei sa fii? Dar eu? Tusti in apa! Cum e apa: calda, rece? Pe unde inoti? Pe la suprafata apei, pe fundul apei? Ce vezi pe acolo? Etc. – miscari ale trunchiului. Povestiti reciproc experienta

Ne imaginam ca suntem copaci cu multe fructe. Ce fructe ai tu? Dar eu? Acum bate vantul Vajjjjjjjj! Hai sa vedem, ne doboara sau avem radacini puternice si ramanem bine infipti? –aplecari ale trunchiului stanga, dreapta sau cum doriti.

Hai sa ne ridicam pe varfuri sa vedem daca reusim sa atingem tavanul cu varful degetelor picioarele.

Hai sa ne imaginam acum ca suntem mingi. Ce culoare ai tu? Dar eu? Hai sa sarim.

Utilitate: pregatirea intregului organism, imbunatatirea circulatiei, a respiratiei, stabilirea relatiei terapeut-copil, parinte-copil in cadrul jocului, motivare, mobilizare afectiva.

 

2.Motricitatea aparatului fono-articulator: limba, obraji, buze, val palatin

Suntem pisicute Facem limbuta ca o lingurita si bem laptele din castronel (mainile facute caus).

Pisicuto ti-a ramas laptic pe botic. Sterge-te cu limbuta – miscare circulara peste buze, stanga, dreapta

Limba stanga, dreapta = tic-tacul ceasului

Hai sa vedem cine are mai multe bombonele in gura? Ce fel de bombonele ai tu? Eu am de mere, portocale etc. – limba se impinge in obraji alternativ si apare o umflatura ca o bomboana.

Hai sa fim cai care sforaie !

Hai sa fim cai care tropaie!

Hai sa spargem balonasele cu degetul, – se umfla obrajii si se impinge degetul in ei: poc!
3.Respiratia

Stinge lumanarea dupa ce inspiri mult aer pe nas. Lumanarea trebuie tinuta la distante din ce in ce mai mari. Atentie sa nu ameteasca !

Hai sa fim caini de vanatoare care adulmeca vanatul: – inspir/expir rapid pe nas

Hai sa ne imaginam ca am inghitit cate un balonas. Ce culoare are al tau? Dar al meu? Ajunge in stomacel si noi tragem aer pe nas pana se umfla balonasul = stomacelul si se sparge: pooooc! (va puteti tavali pe jos) – respiratie abdominala

Intinde-te pe pat. Am sa-ti pun pe burtica o jucarie aleasa de tine si tu o vei urca cu liftul. Pentru asta trebuie sa tragi mult aer pe nas pana se umfla mult burtica si se ridica jucaria.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*