1 din 68 de copii este diagnosticat cu TSA, potrivit estimarilor facute de CDC’s Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network.
Diagnosticarea copiilor cu TULBURARE DIN SPECTRUL AUTIST poate fi dificila, deoarece diagnosticul nu se pune pe baza unui test de sange. De aceea, pentru a diagnostica copilul cu TSA trebuie sa urmarim comportamentul acestuia. Este nevoie de un psiholog clinician cu experienta in acest domeniu si de un analist comportamental pentru a putea avea un diagnostic relevant.
TSA POATE FI DETECTAT LA VARSTA DE 18 LUNI, dar daca sunt observate anumite comportamente specifice tulbararii din spectrul autist, copilul poate fi diagnosticat si la o varsta mai mica.
Diagnosticarea
In prima etapa vor fi evaluate: dezvoltarea abilitatilor de relationare, cognitive, aria limbajului, motricitatii, autoservirii. In aceasta etapa psihologul va interactiona cu copilul intr-o maniera prietenoasa, axata pe joc si va observa dezvoltarea acestuia. In paralel, se vor adresa intrebari parintelui cu privire la dezvoltarea copilului, fiindca orice intarziere pe oricare arie a dezvoltarii trebuie consemnata si poate fi un semn de alarma.
Toti copiii ar trebui monitorizati de psiholog/medic de familie incepand cu varsta de 9 /18 luni si daca se vor observa intarzieri in dezvoltarea acestuia trebuie sa va adresati psihologului/ psihiatrului. In cazul in care exista anumite semne de intrebare, dupa aproximativ 3 luni se va relua vizita la specialist, pentru a putea observa daca a acumulat in mediu natural cunostintele si abilitatile conforme cu varsta cronologica, in caz contrar, copilul are nevoie de stimulare specifica (ABA). In cazul in care in familie exista o persoana diagnosticata cu TSA sau alta intarziere, copilul trebuie monitorizat cu atentie de catre specialisti.
In cea de a doua etapa a evaluarii psihlogice, va fi realizata evaluarea comportamentului.
Copilul va fi evaluat atat in cadrul nefamiliar cat si in cel familiar (prin intermediul inregistrarilor video) pentru a putea observa eventualele probleme comportamentale.
DEASEMENEA, POT EXISTA ETAPE INTERMEDIARE IN CARE COPILUL POATE FI OBSERVAT SI DE CATRE ALTI SPECIALISTI pentru a-i testa auzul, vazul sau pentru efectuarea de teste genetice.
In cadrul A.I.P.A. veti fi ghidati pe parcursul diagnosticarii de catre:
- Psihologul clinician specialist Monica Munteanu cu o experienta de peste 18 ani in diagnosticarea copiilor cu tuburare din spectrul autist / intarziere in dezvoltare, impreuna cu Oana Radu, analist comportamental acreditat (BCaBA) vor evalua si diagnostica copilul dumneavoastra si vor identifica nevoile reale ale acestuia.
Pentru copiii care au deja un diagnostic si din diferite motive parintii solicita sa afle informatii specifice cu privire la dezvoltarea copilului sau pentru confirmarea diagnosticului, A.I.P.A. PUNE LA DISPOZITIA DVS. SERVICIUL DE EVALUARE PSIHOLOGICA.
Ce presupune EVALUAREA PSIHOLOGICA?
- Completarea unui chestionar despre mediul in care traieste copilul, membrii familiei, date despre nasterea si dezvoltarea acestuia, antecedente medicale.
- In cazul in care copilul este incadrat intr-o forma de invatamant este utila o caracterizare din partea profesorilor.
- In cazul in care copilul este in evidenta unui psihiatru, va rugam sa ne puneti la dispozitie documentele pe care le aveti.
- Inregistrari video.
Aceste informatii sunt importante pentru a ne creea o imagine de ansamblu, relevanta.
2. Interviul cu parintii
Parintele va raspunde la intrebari pe care psihologul si analistul comportamental nu le pot observa in timpul evaluarii.
3. Evaluarea copilului
In aceasta etapa se vor aplica teste specifice pentru obtinerea coeficientului de dezvoltare.
Copilul va merge singur/insotit de parinte intr-un mediu prietenos unde ii vor fi testate cunostintele si va intra in contact cu alti copii.
Se vor observa palierele: limbaj, cognitie, socializare, autoservire, motor, personalitatea copilului, comportamentul acestuia, aptitudini speciale.
Aceste testari vor parea ” o joaca” pentru copilul tau.
Aceasta etapa se deruleaza pe parcursul a doua zile timp de 2-3 ore, depinzand de abilitatile si varsta copilului. Ne poti ajuta sa cream un mediu familiar pentru copil aducand jucarii preferate sau alimente favorite.
4. Rezultatul evaluarii si interpretarea acestuia
In aceasta etapa se va inmana evaluarea psihologica in scris si vor fi impartasite rezultatele testarii si diagnosticul.
De cele mai multe ori aceasta intalnire dureaza aproximativ 2 ore.
Diagnosticul de TSA este pus in urma istoricului copilului, comportamentului manifestat, rezultatele testelor si observatiile facute de catre cei doi specialisti (psihologul clinician si analistul comportamental acreditat BCaBA).
In aceasta etapa poti adresa specialistilor intrebari.
Ce presupune EVALUAREA si CURATAREA ENERGETICA?
Desfasurata într-un cadru individual, evaluarea si curatarea porneste de la manifestarile constatate si relatate de persoana, urmarindu-se a se identifica:
- natura energetica / fizica a blocajelor
- nivelul de constientizare si compensare a blocajelor
- originea din aceasta existenta sau din altele
- raportarea sau relationarea cu cei implicati (cunoscuti sau necunoscuti)
- sistemul de credinte blocante care sta la baza lor si perspectivele eliberarii lor
Lucrul energetic nu presupune transfer de energie, nu incalca liberul arbitru si se desfasoara prin eliberarea aspectelor blocante, din toate corpurile subtile, care impiedica accesul la energia si informatia proprie a sufletului.